Over de straathonden en katten in Kusadasi

zwerfdieren voeren

zwerfdieren voeren

Het was tijdens mijn zomer vakantie, één van de eerste dingen die mij opvielen; de grote aantallen straathonden en katten op straat. Vooral in hoteltuinen en in de buurt van hotels en restaurants. De meesten waren schattig, vooral de kittens en de puppies. Ik kon nooit de verleiding weerstaan om de zwerfdieren wat eten te geven. Dat gold overigens voor veel toeristen.

Ik hoorde zo wel eens opmerkingen: “Die beestjes komen hier niks te kort” of “Die beesten eten beter dan wij”.  In de drukke zomermaanden is dat soms misschien waar maar wat gebeurt en ná de zomer?

 

Een paradijs in de zomer, een hel in de winter

lege straten in de winter

Omdat er betrekkelijk veel voedsel is, blijven de meeste kittens en puppies wel in leven.  Zeker bij hotels is het in de zomer soms een paradijs voor de diertjes.

Maar wist u dat Kusadasi en de meeste andere toeristische plaatsen na het vakantieseizoen héél anders zijn? De toeristen gaan weg, de meeste mensen met een vakantiehuis gaan weg. Verreweg de meeste hotels en pensions zijn gesloten. Ook veel restaurants zijn buiten het seizoen niet open.

Voor veel zwerfdieren verandert het paradijs dan in een hel.

 

 

 

Wat is het gevolg?

katten zoeken voedsel in vuilcontainer

katten zoeken voedsel in vuilcontainer

Buiten het toeristenseizoen zijn de straathonden  en katten afhankelijk van de weinig aanwezige mensen die nog voeren en van hetgene ze nog kunnen vinden in de vuilcontainers. Voor wat betreft de vuilcontainers zijn de katten in het voordeel ten opzichte van de honden die daar immers niet in kunnen springen. Omdat er minder mensen zijn is er natuurlijk ook veel minder voedsel te vinden in vuilcontainers. Soms helemaal niets. Wist u dat er hier in de winter vele woonwijken zijn waar vrijwel niemand woont?

 

hongerig en ziek katje

ik wou dat ik niet geboren was…..

In de winter is het dus veel moeilijker voor de zwerfdieren om aan voedsel te komen. Na slechts een paar weken tijd zien de poesjes en hondjes er niet meer zo schattig uit, maar mager en ziek. Vaak vol vlooien, wormen en met onstoken ogen en wonden.

De zwerfdieren zijn van niemand en veel te weinig mensen kijken er naar om.

 

 

 

Wat kun je eraan doen als toerist?

zieke hongerige puppy

Nu ben ik niet meer zo schattig om te zien

Als je hier op alleen enkele weken op vakantie bent zijn de mogelijkheden om te helpen enigszins beperkt. Dieren adopteren is mogelijk maar het is een proces van maanden.

Omdat er zoveel dieren jammerlijk aan hun einde komen, is voorkomen dat ze worden geboren, eigenlijk het beste. Dit door middel van sterilisatie en castratie. Daarbij kunt u helpen doormiddel van een donatie. Hoewel de kosten voor  sterilisatie en castratie hier in Turkije beduidend lager zijn (mistens 4x goedkoper als in Nederland), het kost toch geld. Veel Turkse mensen kunnen het niet betalen.

Gelukkig zijn er dieren liefdadigheidsinstellingen zoals Animal Rescue Kusadasi  bestaande uit vrijwilligers, die hun best doen het leed van de dieren te verzachten. Waar nodig wordt medische hulp gegeven en dieren die onder onze hoede komen worden als ze weer beter zijn gesteriliseerd of gecastreerd.

Zolang het financieel haalbaar is laten we zwerfdieren casteren of steriliseren om te helpen de groei van de zwerfdierenpopulatie te beperken. Als u al eens hier bent geweest dan weet u ook dat er veel geld nodig is. Gezien het aantal zwerfdieren is er eigenlijk altijd geld te weinig. Daarom is uw donatie  hard nodig!